Kestävää terästuotantoa

Raex®-terästä valmistaa SSAB ja myy maailmanlaajuinen Raex®-jakeluverkosto. Terästeollisuus on tällä hetkellä eniten hiilidioksidipäästöjä aiheuttavien teollisuudenalojen joukossa. Alan päästöt ovat 7% koko maailman hiilidioksidipäästöistä. Tehtaidemme hiilidioksiditehokkuustaso on nykyään yksi maailman parhaista maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Olemme kuitenkin päättäneet jatkaa ponnistelujamme terästeollisuuden hiilipäästöjen vähentämiseksi, ja Raex on osa tätä tavoitetta. Tähän mennessä SSAB on ainoa teräksentuottaja, joka on sitoutunut aidosti fossiilivapaaseen arvoketjuun ja teräksentuotantoon ja investoi siihen. Ensimmäiset fossiilivapaat teräkset ovat asiakkaiden saatavilla vuoden 2026 jälkeen ja täysin käytössä vuonna 2045.

https://www.ssab.fi/fossil-free-steel

 

 Raex

 

 

Päästöjen vähentäminen tuotteen käyttöiän aikana ja sen jälkeen

 

Ennusteiden mukaan teräksen maailmanlaajuinen kulutus kasvaa seuraavien vuosikymmenten aikana. Pelkästään kierrätysmetallin käyttö ja siirtyminen kierrätyspohjaiseen tuotantoon ei kuitenkaan tarkoita sitä, että rautamalmipohjaisen teräksen tarve vähenisi. Vaikka teräksen kierrätysaste on peräti 90 prosenttia eri puolilla maailmaa, saatavilla oleva kierrätysmetalli täyttää vain 25 % maailmanlaajuisesta kysynnästä. Itse asiassa noin 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä tuotetusta teräksestä valmistetaan edelleen rautamalmista.

https://www.ssab.fi/fossil-free-steel/ssab-aims-to-hit-the-market-with-the-worlds-first-fossil-free-steel-in-2026

Reducing emissions over the life time and beyond

 

Arvoa koko ketjussa

 

Fossiilivapaa tarkoittaa sitä, että tuote tai palvelu on tuotettu ilman fossiilisia polttoaineita tai fossiilisia raaka-aineita. Fossiilivapaan teräksen tuotannossa fossiiliset polttoaineet jäävät maaperään. Tällöin sinusta ja loppukäyttäjistäsi tulee osa fossiilivapaata arvoketjua. Tämä tarkoittaa sitä, että kun asiakkaat siirtyvät parempaan teräslevyyn ja valmistavat tuotteen, he voivat markkinoida sitä fossiilivapaana. Raex®-tuotevalikoima on osa tätä kehitystä. Se tulee saataville fossiilivapaana teräksenä.

https://www.ssab.fi/fossil-free-steel/faqs-the-big-questions-answered

 

Value throughout the entire chain

 

 

HYBRIT on uusi vallankumouksellinen teräksenvalmistustekniikka.

 

Tavoitteenamme on yhdessä kumppanien ja asiakkaiden kanssa luoda fossiilivapaa arvoketju kaivokselta lopputuotteeseen.

Vuonna 2016 yhdistimme voimamme LKAB:n (Euroopan suurin rautamalmintuottaja) ja Vattenfallin (yksi Euroopan suurimmista sähköntuottajista) kanssa ja käynnistimme HYBRIT-hankkeen, jonka tavoitteena on mullistaa teräksenvalmistus. Yhteishankkeen myötä rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa perinteisesti käytetty koksi on tarkoitus korvata fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Lopputulos on ainutlaatuinen: maailman ensimmäinen fossiilivapaa teräksenvalmistustekniikka, jonka hiilijalanjälki on käytännössä olematon. Tavoitteemme on vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä 10 prosenttia ja Suomen 7 prosenttia.

SSAB vähentää hiilidioksidipäästöjään Ruotsissa 25 prosentilla jo vuoteen 2025 mennessä vaihtamalla Oxelösundissa sijaitsevan masuunin valokaariuuniksi. Vuosina 2030–2040 on tarkoitus korvata Luulajan ja Raahen masuunit, jolloin suurin osa jäljellä olevista hiilidioksidipäästöistä saadaan poistettua.

https://www.ssab.fi/fossil-free-steel/hybrit-a-new-revolutionary-steelmaking-technology